Biotechnologia 2020/21 opiekun roku
- Prowadzący: dr inż. Urszula Dziekońska-Kubczak
Rada Kierunku Studiów Biotechnologia
- Prowadzący: dr hab. inż. Maria Balcerek
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Krzysztof Kołodziejczyk
- Prowadzący: dr inż. Anna Otlewska
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Podsędek
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Struszczyk-Świta
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Wajs-Bonikowska
Advanced Bioinformatics
Extension of Bioinformatics 1 course. The course will cover advanced topics in Structural Bioinformatics (protein & RNA) and System Biology (analysis of genome, proteome, metabolome, fluxome, functional genomics, system biology of personalized medicine).
The course includes lectures (7 meetings - start 10.03.15) and laboratories (5 meetings - start 08.04.15)
Biochemical Equipment - laboratory
Instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych z Biochemical Equipment
- Prowadzący: dr hab. inż. Paweł Głuszcz
General Inorganic Chemistry - tutorials
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Bryszewska
Rada Kierunku Studiów Technologia Kosmetyków i Menedżer Żywności i Żywienia
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Krajewska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Dorota Kręgiel
- Prowadzący: dr inż. Aleksandra Makowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
- Prowadzący: dr hab. inż. Joanna Oracz
- Prowadzący: dr hab. inż. Katarzyna Pielech-Przybylska
- Prowadzący: dr hab. Katarzyna Rajkowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Beata Smolińska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska
Modern Microbiological Analysis in Food Industry
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Alina Kunicka-Styczyńska
Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności
Przedmiot wykładowy dla studentów III stopnia.
- Prowadzący: dr inż. Hubert Antolak
Bezpieczeństwo pracy i ergonomia
- Prowadzący: mgr inż. Anna Mączewska-Daszyńska
Odwrócona klasa - szkolenie (ed 1)
Odwrócona klasa (flipped classrom): współczesne podejście do procesu edukacyjnego: edycja 1.
- Prowadzący: dr inż. Gertruda Gwóźdź-Łukawska
- Prowadzący: dr Ewa Maciejczyk
- Prowadzący: dr Monika Potyrała
Postępy w biologicznej analizie żywności
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Dybka-Stępień
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Koziróg
Termodynamika i gospodarka energetyczna
- Prowadzący: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
Prawa i obowiązki studenta W5 semestr letni
- Prowadzący: mgr Iwona Sagańska
- Prowadzący: dr inż. Bogdan Żółtowski
Pomoc dla Ukrainy BiNoŻ
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn
- Prowadzący: dr inż. Agata Czyżowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Diowksz
- Prowadzący: dr inż. Maciej Ditrych
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Dybka-Stępień
- Prowadzący: dr inż. Magdalena Efenberger-Szmechtyk
- Prowadzący: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
- Prowadzący: Piotr Janus
- Prowadzący: dr Edyta Kołodziejczyk
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Koziróg
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Mietlińska
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
- Prowadzący: dr inż. Anna Otlewska
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska
- Prowadzący: dr hab. Katarzyna Rajkowska
- Prowadzący: mgr inż. Barbara Swat
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska
- Prowadzący: Maria Urban
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Wajs-Bonikowska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz
Prawa i Obowiązki Studenta W5
Przedmiot spoza programu studiów wprowadzony, zgodnie z Regulaminem studiów w PŁ, jako
obowiązkowy, dodatkowy przedmiot w realizacji planu studiów I i II stopnia w drodze decyzji
Prorektora ds. studenckich PŁ.- Prowadzący: mgr Iwona Sagańska
- Prowadzący: dr inż. Bogdan Żółtowski
Prawo pracy
Przedmiot prawa pracy - wykład
- Prowadzący: dr Izabela Urbaniak-Mastalerz
Mikrobiologia w projektowaniu żywności i kosmetyków
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia-niestacjonarne
Zajęcia na studiach niestacjonarnych na Wydziale BINOŻ
- Prowadzący: dr inż. Konrad Niziołek
Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia
Studia stacjonarne na Wydziale BINOŻ
- Prowadzący: dr inż. Konrad Niziołek
- Prowadzący: dr inż. Aleksandra Polak-Sopińska
Genomika Funkcjonalna i Strukturalna
Przedmiot dla 3 specjalności 1 semestr II stopnia kierunku Biotechnologia
05 16 0045 01
05 21 0046 01
05 23 0022 01
- Prowadzący: dr inż. Marzena Jędrzejczak-Krzepkowska
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Kubiak
Katarzyna Pośpieszyńska lektorat z języka angielskiego
- Prowadzący: Katarzyna Pośpieszyńska
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
- Prowadzący: Agnieszka Nowak
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
Promieniowanie słoneczne - zalety, zagrożenia, zapobieganie
Logo1.jpg- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Bryszewska
Zakład Inżynierii Genetycznej Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej
- Prowadzący: mgr inż. Ewa Gromek
- Prowadzący: dr inż. Marzena Jędrzejczak-Krzepkowska
- Prowadzący: mgr Dorota Leo
- Prowadzący: dr inż. Aleksandra Twarda-Cłapa
- Prowadzący: mgr Anna Wiśniewska
INDYWIDUALIZACJA - KSZTAŁCENIE
- Prowadzący: mgr Agnieszka Adamczyk
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
RKS dokumenty
- Prowadzący: dr hab. inż. Maria Balcerek
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr inż. Ilona Błaszczyk
- Prowadzący: dr hab. inż. Sebastian Borowski
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn
- Prowadzący: Wiktoria Gerlicz
- Prowadzący: dr hab. inż. Krzysztof Kołodziejczyk
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Krajewska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Dorota Kręgiel
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska
- Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
- Prowadzący: dr inż. Aleksandra Makowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Olga Marchut-Mikołajczyk
- Prowadzący: Patrycja Modrzejewska
- Prowadzący: dr hab. Adriana Nowak
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
- Prowadzący: dr hab. inż. Joanna Oracz
- Prowadzący: dr hab. inż. Katarzyna Pielech-Przybylska
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Podsędek
- Prowadzący: Aleksandra Popowska
- Prowadzący: dr hab. Katarzyna Rajkowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
- Prowadzący: dr hab. inż. Beata Smolińska
- Prowadzący: dr inż. Dorota Sosnowska
- Prowadzący: Szymon Sroka
- Prowadzący: Zuzanna Stankiewicz
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Struszczyk-Świta
- Prowadzący: mgr inż. Barbara Swat
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Wajs-Bonikowska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz
Rada Kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
- Prowadzący: dr inż. Ilona Błaszczyk
- Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska
- Prowadzący: dr inż. Dorota Sosnowska
- Prowadzący: mgr inż. Barbara Swat
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Wajs-Bonikowska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz
Odwrócona klasa - szkolenie (ed 2)
- Prowadzący: dr inż. Gertruda Gwóźdź-Łukawska
- Prowadzący: dr Ewa Maciejczyk
- Prowadzący: dr Monika Potyrała
Rada Kierunku Studiów TŻiŻ, MŻiŻ, TK
- Prowadzący: dr hab. inż. Andrzej Baryga
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Alina Kunicka-Styczyńska
- Prowadzący: dr inż. Aleksandra Makowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
- Prowadzący: dr hab. inż. Katarzyna Pielech-Przybylska
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Beata Smolińska
- Prowadzący: dr inż. Dorota Sosnowska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Wajs-Bonikowska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz
Rada Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia
- Prowadzący: mgr Agnieszka Adamczyk
- Prowadzący: dr hab. inż. Radosław Bonikowski
- Prowadzący: Piotr Janus
- Prowadzący: dr Edyta Kołodziejczyk
- Prowadzący: mgr inż. Barbara Swat
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz
Komisja ds. Promocji BiNoŻ
- Prowadzący: mgr Agnieszka Adamczyk
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Dybka-Stępień
- Prowadzący: dr hab. inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk
- Prowadzący: dr Edyta Kołodziejczyk
- Prowadzący: dr hab. inż. Krzysztof Kołodziejczyk
- Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Pietrzyk-Brzezińska
- Prowadzący: dr Anna Sykuła
- Prowadzący: dr hab. inż. Justyna Szulc
- Prowadzący: dr inż. Sylwia Ścieszka
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Włodarczyk
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
- Prowadzący: mgr Anna Kwaśniak
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
Alergie i nietolerancje
WYKŁAD Opaczne reakcje na żywność. Reakcje toksyczne na wybrane składniki żywności. Nietolerancje pokarmowe (choroby metaboliczne związane z zaburzeniami enzymatycznymi przemiany białek, aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów). Alergie pokarmowe. Mechanizm reakcji alergicznej. Najczęstsze alergeny pokarmowe. Bilansowanie diety. Konsekwencje niezbilansowanej diety. Projekt Przygotowanie projektu trzydniowej zbilansowanej diety eliminacyjnej z obliczeniami - Prowadzący: prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska
Informacje dla pracowników BINOZ
- Prowadzący: mgr Małgorzata Abramowicz-Moneta
- Prowadzący: mgr Agnieszka Adamczyk
- Prowadzący: dr hab. inż. Radosław Bonikowski
- Prowadzący: mgr Małgorzata Borowiecka
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Diowksz
- Prowadzący: dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka
- Prowadzący: mgr inż. Barbara Swat
- Prowadzący: Maria Urban
Informacje dydaktyczne dla studentów BINOZ
- Prowadzący: mgr Małgorzata Abramowicz-Moneta
- Prowadzący: mgr Agnieszka Adamczyk
- Prowadzący: Radosław Bonikowski
- Prowadzący: mgr inż. Barbara Swat
- Prowadzący: Maria Urban
Instytut Biochemii Technicznej
Sprawy zawiązane z działalnością IBT
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Stanisław Bielecki
- Prowadzący: mgr inż. Teresa Pankiewicz
- Prowadzący: dr inż. Małgorzata Wlaźlak
Mikrobiologia
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Dorota Kręgiel
organic chemistry 1
- Prowadzący: Janina Kamińska
Rada BINOŻ
- Prowadzący: mgr Agnieszka Adamczyk
- Prowadzący: dr hab. inż. Radosław Bonikowski
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn
- Prowadzący: Piotr Janus
- Prowadzący: dr Edyta Kołodziejczyk
- Prowadzący: mgr inż. Barbara Swat
Szkolenia i informacje - Zespół analizy i technologii żywności
Przedmiot przeznaczony dla nauczycieli z Zespołu analizy i technologii żywności Instytutu Technologii i Analizy Żywności. W założeniach ma to być platforma do testowania i wzajemnej pomocy nauczycieli, którzy rozpoczynają stosowanie narzędzi WIKAMP, względnie rozpoczynają pracę z WIKAMP w ogóle. Takie rozwiązanie pozwoli na zapoznanie się z możliwościami WIKAMPa przede wszystkim tym, który zaczynają prace z wykorzystaniem tej platformy.
W przyszłości przedmiot może być jako wewnętrzna przestrzeń wymiany informacji, w tym szkoleń w ramach Zespołu.
- Prowadzący: dr hab. inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk
- Prowadzący: mgr inż. Agnieszka Hejduk
- Prowadzący: Elżbieta Karlińska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Robert Klewicki
- Prowadzący: dr hab. inż. Krzysztof Kołodziejczyk
- Prowadzący: dr hab. inż. Monika Kosmala
- Prowadzący: dr inż. Joanna Milala
- Prowadzący: dr hab. inż. Michał Sójka
Zachowania pracowników
Istota zachowań pracowników w organizacji. Typologia zachowań pracowników: zachowania produktywne i kontrproduktywne. Wymiary zachowań pracowników w organizacji. Indywidualne, grupowe i organizacyjne determinanty zachowań pracowników. Osobowość człowieka i jej elementy składowe. Zjawiska i procesy grupowe . Władza i przywództwo organizacyjne.Kultura organizacyjna
- Prowadzący: dr Jarosław Lendzion
Industrial Engineering
Rules for developing technical documentation. Designing the production program. Energy balances and mats. Principles of construction of block diagrams of technological process and technological diagrams of installations (flow scheet). Principles and examples of adjusting the operating conditions of individual devices and installations to the requirements of technology. The impact of technology and production conditions on product quality and energy consumption. Principles for developing guidelines for controlling and regulating technological processes.
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Tomasz Olejnik
Biotechnological Equipment
Principles of biotech equipment. Selected issues regarding: filters, mixers and mixers (for liquids and solids), heat exchangers, solution concentration and crystallization devices, bioreactors. In addition, the process design of a selected bioreactor working in a quasi-continuous system (calculation of sizes at a given substrate stream, calculation of tank sizes, selection of pumps, calculation of device power demand).
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Tomasz Olejnik
Advances in Fermentaed Food and Beverages
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Wilkowska
The role of phytocomponents in the prevention of civilization diseases
- Prowadzący: dr hab. inż. Monika Kosmala
Tematy prac dyplomowych W5
DO CELÓW SZKOLENIOWYCH, DOTYCZY PROCEDUR PRAC DYPLOMOWYCH
- Prowadzący: mgr inż. Barbara Swat