O mnie
ORCID ID: 0000-0002-4166-6074
OBSZARY BADAWCZE
× Technologia produkcji kombuchy
× Doskonalenie technologii produkcji piwa, w tym bezalkoholowego i niskoalkoholowego
× Wykorzystanie surowców niesłodowanych i innowacyjnych dodatków w produkcji piwa
× Żywność i napoje fermentowane
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Projekt POIR.01.01.01-00-0910/20-00 (2021-2023); kierownik
- Opracowanie i wdrożenie produkcji piwa bezalkoholowego typu gruit, Projekt POIR.04.01.04-00-0099/19 (2021-2023); kierownik B+R
- Opracowanie nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Projekt Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego RPLD.01.02.02-10-0033/19-00 (2020-2021); wykonawca
- Opracowanie piekarskich kultur starterowych przeznaczonych do produkcji pieczywa na zakwasie o udokumentowanych walorach prozdrowotnych. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego/PARP POIR.02.03.02-12-0046/17 (2017-2018); wykonawca
- Heritage of traditional beverages quality. International Visegrad Fund V4 (2016); koordynator w PŁ
- Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno chemicznych. Projekt NCBiR BIOSTRATEG2/296369/5/NCBiR/2016 (2016-2019); wykonawca
- Opracowanie technologii wytwarzania syropów cukrowych z buraka cukrowego jako substytutu cukru białego dla wybranych zastosowań w przemyśle spożywczym. Projekt NCBiR INNOTECH K1/IN1/61/150409/NCBR/12 (2012-2014); wykonawca
- Fermentowane napoje owsiane jako bezglutenowa alternatywa dla piwa. Grant MNiSW N N312 359539 (2010-2013); główny wykonawca
- Usuwanie metali ciężkich przez drożdże Saccharomyces cerevisiae z zanieczyszczonych wód i ścieków przemysłowych. Projekt MNiSW N N305 305235 (2008-2011); kierownik
- Wzrost i aktywność fermentacyjna drożdży immobilizowanych w wielokomorowych matrycach alginianowych. Project 2 P06T 081 29 (2005-2008); główny wykonawca
- Multifunctional percolated nanostructured ceramics fabricated from hydroxyapatite. 6PR PERCERAMICS NMP3-CT-2003-504937 (2004-2007); wykonawca
- Wielofunkcyjne, porowate nanostrukturalne materiały ceramiczne otrzymywane z hydroksyapatytu. Grant 138/E-370/SPB/6.PR (2004-2006); wykonawca
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
× Zastępca Dyrektora ds. kształcenia w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii (od 2019)
× Członek Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej (Przewodnicząca Wydziałowej Podkomisji) (od 2019)
× Prodziekan ds. kształcenia (2019-2024)
× Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia (2019-2024)
× Członek Uczelnianej Komisji ds. Jakości Kształcenia (2020-2024)
× Członek Rady Kierunków Studiów Biogospodarka, Biotechnologia i Industrial Biotechnology (2018-2019)
× Kierownik Zakładu Technologii Fermentacji (2016-2019)
× Członek Odwoławczej Komisji Dyscyplinarnej Uczelni dla Doktorantów (2016-2020)
× Członek Komisji Programowej kierunku „Menedżer Żywności i Żywienia” (2017-2019)
× Członek Komisji Programowej studiów podyplomowych „Menedżer technologii smaku” (OiZ, BiNoŻ) z WBiNoŻ (2011)
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
× × Członek Brewing Science Group European Brewing Convention (od 2010)
× × Członek Grupy Roboczej ds. Krajowych Inteligentnych Specjalizacji ”Żywność wysokiej jakości” powołanej przez Ministerstwo Gospodarki (2015-2017)