Main content blocks

Edyta Kordialik-Bogacka

Edyta Kordialik-Bogacka

dr hab. inż.

Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Jednostka nadrzędna: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

ORCID ID: 0000-0002-4166-6074

 

OBSZARY BADAWCZE

×         Technologia produkcji kombuchy     

×         Doskonalenie technologii produkcji piwa, w tym bezalkoholowego i niskoalkoholowego

×         Wykorzystanie surowców niesłodowanych i innowacyjnych dodatków w produkcji piwa

×         Żywność i napoje fermentowane

 

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  • Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Projekt POIR.01.01.01-00-0910/20-00 (2021-2023); kierownik
  • Opracowanie i wdrożenie produkcji piwa bezalkoholowego typu gruit, Projekt POIR.04.01.04-00-0099/19 (2021-2023); kierownik B+R
  • Opracowanie nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Projekt Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego RPLD.01.02.02-10-0033/19-00 (2020-2021); wykonawca
  • Opracowanie piekarskich kultur starterowych przeznaczonych do produkcji pieczywa na zakwasie o udokumentowanych walorach prozdrowotnych. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego/PARP POIR.02.03.02-12-0046/17 (2017-2018); wykonawca
  • Heritage of traditional beverages quality. International Visegrad Fund V4 (2016); koordynator w PŁ
  • Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno chemicznych. Projekt NCBiR BIOSTRATEG2/296369/5/NCBiR/2016 (2016-2019); wykonawca
  • Opracowanie technologii wytwarzania syropów cukrowych z buraka cukrowego jako substytutu cukru białego dla wybranych zastosowań w przemyśle spożywczym. Projekt NCBiR INNOTECH K1/IN1/61/150409/NCBR/12 (2012-2014); wykonawca
  • Fermentowane napoje owsiane jako bezglutenowa alternatywa dla piwa. Grant MNiSW N N312 359539 (2010-2013); główny wykonawca
  • Usuwanie metali ciężkich przez drożdże Saccharomyces cerevisiae z zanieczyszczonych wód i ścieków przemysłowych. Projekt MNiSW N N305 305235 (2008-2011); kierownik
  • Wzrost i aktywność fermentacyjna drożdży immobilizowanych w wielokomorowych matrycach alginianowych. Project 2 P06T 081 29 (2005-2008); główny wykonawca
  • Multifunctional percolated nanostructured ceramics fabricated from hydroxyapatite. 6PR PERCERAMICS NMP3-CT-2003-504937 (2004-2007); wykonawca
  • Wielofunkcyjne, porowate nanostrukturalne materiały ceramiczne otrzymywane z hydroksyapatytu. Grant 138/E-370/SPB/6.PR (2004-2006); wykonawca

 

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

×         Zastępca Dyrektora ds. kształcenia w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii (od 2019)

×         Członek Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej (Przewodnicząca Wydziałowej Podkomisji) (od 2019)

×         Prodziekan ds. kształcenia (2019-2024)

×         Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia (2019-2024)

×         Członek Uczelnianej Komisji ds. Jakości Kształcenia (2020-2024)

×         Członek Rady Kierunków Studiów Biogospodarka, Biotechnologia i Industrial Biotechnology (2018-2019)

×         Kierownik Zakładu Technologii Fermentacji (2016-2019)

×         Członek Odwoławczej Komisji Dyscyplinarnej Uczelni dla Doktorantów (2016-2020)

×         Członek Komisji Programowej kierunku „Menedżer Żywności i Żywienia” (2017-2019)

×         Członek Komisji Programowej studiów podyplomowych „Menedżer technologii smaku” (OiZ, BiNoŻ) z WBiNoŻ (2011)

 

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ

×         ×         Członek Brewing Science Group European Brewing Convention (od 2010)

×         ×         Członek Grupy Roboczej ds. Krajowych Inteligentnych Specjalizacji ”Żywność wysokiej jakości” powołanej przez Ministerstwo Gospodarki (2015-2017)

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Projekty
Działalność naukowa
Projekty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne