Main content blocks

Katarzyna Rajkowska

Katarzyna Rajkowska

dr hab.

Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Jednostka nadrzędna: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

ORCID ID: orcid.org/0000-0002-6943-8639

OBSZARY BADAWCZE:

ekstrakty roślinne w utrwalaniu żywności, bezpieczeństwo mikrobiologiczne kosmetyków, modyfikowane polimery jako materiały o właściwościach przeciwbakteryjnych, probiotyczne właściwości drożdży, mechanizmy działania fitozwiązków o aktywności przeciwdrobnoustrojowej, czynniki wirulencji patogennych szczepów mikroorganizmów

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH:

Wzmocnienie potencjału polskich jabłek poprzez całkowite wykorzystanie owocu w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowanych opakowań jednorazowych; projekt ARiMR 00087.DDD.6509.00234.2022.12 w ramach działania M16 „Współpraca” (2024)

Opracowanie nowej linii dań „ready to eat" o wysokiej jakości prozdrowotnej; projekt POIR RPLD.01.02.02-10-0069/21 (2022-2023)

Opracowanie nowatorskiej gamy dań typu "zero waste" o wysokich walorach prozdrowotnych i jakościowych; projekt POIR.01.01.01-00-0078/20 (2021)

Opracowanie pierogów dietetycznych, o cechach funkcjonalnych i wydłużonej trwałości podczas przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego; projekt POIR RPLD.01.02.02-10-0096/19 (2020-2021)

Opracowanie nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych, projekt POIR RPLD.01.02.02-10-0018/19 (2020)

Badania w zakresie doboru preparatów chemicznych do zwalczania mikroorganizmów i glonów oraz zabezpieczenia powierzchni drewnianych i mineralnych przed ich rozwojem; projekt realizowany ze środków Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu I-31/11/B/2013 (2013-2016) 

Badania nad korozją biologiczną obiektów na terenie Muzeum Auschwitz-Birkenau w zakresie rozpoznania i zwalczania czynników biologicznych; projekt realizowany ze środków Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu I-31/51/B/2012 (2012-2013)

Właściwości grzybobójcze gemini surfactantów; projekt NCN N N401 027736 (2010-2011)

Markery aktywności probiotycznej drożdży; projekt KBN N312 043 32/2614 (2007-2010)

Stabilność genotypowa i fenotypowa przemysłowych ras drożdży winiarskich i ich hybrydów; projekt KBN 2 P06T 029 26 (2004–2005)

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ:

• Członek Rady Kierunku Studiów dla kierunków Menedżer Żywności i Żywienia oraz Technologia Kosmetyków (2024-obecnie)

• Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w dziedzinie Nauk Rolniczych (2019-2024)

• Kustosz Kolekcji Czystych Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych ŁOCK 105 (2008-obecnie)

• Członek Zespołu ds. opiniowania wniosków o pomoc materialną dla doktorantów (2020-obecnie)

• Koordynator ds. egzaminów dyplomowych na kierunku Biotechnologia (I stopień), specjalność Mikrobiologia techniczna (2010-obecnie)

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Projekty
Działalność naukowa
Projekty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne