Prawo żywnościowe
- Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak
- Prowadzący: dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek
Alcoholic beverages in the world 22/23
- Prowadzący: dr inż. Maciej Ditrych
- Prowadzący: dr hab. inż. Andrea Patelski
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Wilkowska
Kulinarne aspekty wielokulturowości_22/23
- Prowadzący: dr inż. Agata Czyżowska
Podstawy technologii żywności w I-53
Zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Podstawy technologii żywności realizowane w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii dla kierunku Menedżer Żywności i Żywienia, stopień I lic., semestr 2.
- Prowadzący: dr inż. Maciej Ditrych
- Prowadzący: dr hab. inż. Katarzyna Pielech-Przybylska
- Prowadzący: dr inż. Sylwia Ścieszka
Towaroznawstwo żywności i potraw - 22
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Wilkowska
2021/2022, Marketing usług, MŻiŻ, stacj. 1
Kierunek: Menedżer Żywności i Żywienia
Rodzaj studiów: stacjonarne I stopnia, licencjackie
Semestr: 1
ECTS: 0532019511
- Prowadzący: dr inż. Iwona Wilk
Finansowanie działalności biznesowej kopiuj 1
- Prowadzący: dr Przemysław Pomykalski
B Przedsiębiorczość
Test ma się odbyć 29 listopada br. (pon.) w godz. 15.00-15.30
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Golińska-Pieszyńska
2021/2022 Kształtowanie kompetencji menedżerskich
- Prowadzący: dr hab. Anna Walecka
Ekologia i ochrona środowiska w przemyśle spożywczym
- Prowadzący: dr hab. inż. Krzysztof Ziemiński
Ekologiczne uwarunkowania działalności rynkowej w branży HoReCa, MŻiŻ, stacj. 2
Kierunek: Menedżer Żywności i Żywienia
Rodzaj studiów: stacjonarne I stopnia, licencjackie
Semestr: 2
ECTS: 0532021711
- Prowadzący: dr inż. Iwona Wilk
Towaroznawstwo żywności i potraw 1
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Wilkowska
Podstawy technologii żywności 2020/2021
- Prowadzący: Agnieszka Jaśniewska
- Prowadzący: mgr inż. Agnieszka Jaśniewska
- Prowadzący: dr hab. inż. Katarzyna Pielech-Przybylska
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Wilkowska
Żywność prozdrowotna i funkcjonalna
- Prowadzący: dr hab. inż. Anna Diowksz
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska
Technologie informatyczne 1_MŻŻ_vb
Kurs dla ścieżki programowej 2020/21 wprowadzający w zagadnienia związane z zastosowaniami wybranych narzędzi informatyki w życiu codziennym.
- Prowadzący: dr inż. Aneta Antczak-Chrobot
- Prowadzący: dr hab. inż. Krzysztof Kołodziejczyk
- Prowadzący: dr inż. Michał Koter
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Papiewska
- Prowadzący: dr hab. inż. Michał Sójka
- Prowadzący: dr hab. inż. Maciej Wojtczak
Projekt gastronomiczny
Projekt gastronomiczny - fakultet
- Prowadzący: dr inż. Joanna Grzelczyk
Przedsiębiorczość
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Golińska-Pieszyńska
Podstawy zarządzania
- Prowadzący: mgr inż. Marcin Żaworonek
Marketing usług
Wykład z przedmiotu "Marketing usług"
- Prowadzący: dr inż. Iwona Wilk
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
- Prowadzący: dr inż. Hubert Antolak
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Dybka-Stępień
- Prowadzący: Lidia Piekarska-Radzik
- Prowadzący: Marta Sośnicka
- Prowadzący: mgr inż. Marta Sośnicka
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska
Fakty i mity o żywieniu człowieka
Cechy procesu naukowego w dietetyce opartej na dowodach.
Wybrane efekty poznawcze wpływające na decyzje żywieniowe. Siła dowodu naukowego w naukach o żywieniu człowieka. Popularne diety. Codzienne wybory żywieniowe (mleko, mięso, warzywa, cukier). Żywność ekologiczna. Suplementy diety. Działanie rakotwórcze i przeciwnowotworowe wybranych substancji. Żywienie w wybranych chorobach. Alergie i nietolerancje, profilaktyka żywieniowa u dzieci i kobiet ciężarnych.Opis przedmiotu:
- Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
Kształtowanie kompetencji menedżerskich
Przedmiot dla zaległych studentów 1 semestru studiów Menedżer żywności i żywienia na Wydziale BiNOŻ
- Prowadzący: dr hab. Anna Walecka
Metody i techniki zarządzania w branży HoReCa
- Prowadzący: Jarosław Ropęga
nowoczesne aplikacje mobilne
- Prowadzący: dr hab. inż. Grzegorz Szymański
Organizacja pracy w gastronomii
- Zapoznanie studentów z zasadami projektowania zakładu gastronomicznego.
- Pozyskanie przez studentów wiedzy dotyczącej organizacji pracy z uwzględnieniem specyfiki zakładu gastronomicznego.
- Przegotowanie studentów do projektowania stanowisk pracy w gastronomii
Opis przedmiotu:
- Prowadzący: dr Jarosław Lendzion
Podstawy analizy żywności
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn
- Prowadzący: dr hab. inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk
- Prowadzący: dr inż. Joanna Grzelczyk
- Prowadzący: mgr inż. Agnieszka Hejduk
- Prowadzący: dr inż. Elżbieta Karlińska
- Prowadzący: dr hab. inż. Monika Kosmala
- Prowadzący: dr Izabella Kwaśniewska-Karolak
- Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
- Prowadzący: dr inż. Joanna Milala
- Prowadzący: Radosław Mostowski
- Prowadzący: dr inż. Radosław Mostowski
Podstawy rachunkowości
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami tworzenia sprawozdań finansowych oraz księgowania operacji gospodarczych.
- Prowadzący: dr Agnieszka Ścianowska
Podstawy techniki
Blok I. Podstawowe wielkości, pojęcia i definicje stosowane w technice. Historia rozwoju techniki (przykłady osiągnięć, wybitni twórcy). Pojęcie techniki i systemów technicznych. Pojęcia: proces produkcyjny i technologiczny, proces projektowo-konstrukcyjny i jego struktura. Blok II . Maszyny i urządzenia. Rodzaje i podział maszyn roboczych. Rodzaje maszyn stosowanych we współczesnym przemyśle: maszyny transportowe, obrabiarki, maszyny włókiennicze, papiernicze, energetyczne.
Blok III. Materiały konstrukcyjne, rys historyczny, podział materiałów, właściwości materiałów istotne przy projektowaniu elementów maszyn i urządzeń (wytrzymałościowe, trybologiczne, elektryczne, technologiczne, odporność na działanie otoczenia). Żelazo i stopy żelaza. Metale kolorowe i stopy metali kolorowych - miedź, aluminium, cynk itd.- metody otrzymywania, właściwości i zastosowanie w technice. Kompozyty, cermetale, materiały ceramiczne. Metale z pamięcią kształtu, szkła metaliczne - podział, właściwości, zastosowanie w technice. Tworzywa sztuczne i polimery - podział, właściwości, zastosowanie w technice. BLOK V. Rzutowanie elementów maszyn na trzy rzutnie. Wybrane elementy statyki.
PROJEKT Ćwiczenia rachunkowe z przeliczania jednostek inżynierskich. Przygotowanie i prezentacja projektów przygotowanych przez studentów z zakresu przemysłu HORECA w tym bezpieczeństwa pracy, nowoczesnych materiałów technologii i najnowszych wynalazków. Rzutowanie prostokątne.
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Tomasz Olejnik
Podstawy technologii żywności
- Prowadzący: dr hab. inż. Maria Balcerek
- Prowadzący: Aleksandra Chuda
- Prowadzący: dr inż. Agata Czyżowska
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Dybka-Stępień
- Prowadzący: Agnieszka Jaśniewska
- Prowadzący: Milena Kaczmarska
- Prowadzący: dr inż. Elżbieta Karlińska
- Prowadzący: Gabriela Kowalska
- Prowadzący: dr hab. inż. Joanna Oracz
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Wilkowska
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz
Podstawy żywienia i dietetyki
Budowa i fizjologia układu pokarmowego. Trawienie pokarmu. Neuronalny i hormonalny mechanizm regulacji apetytu i poczucia sytości. Podstawowe składniki odżywcze: białka, węglowodany i tłuszcze. Składniki pokarmowe: witaminy, makro- i mikroelementy i inne. Omówienie podstawowych grup produktów spożywczych i ich wartości odżywczych. Potrzeby energetyczne organizmu. Zasady żywienia człowieka zdrowego. Normy żywienia i wyżywienia. Błędy żywieniowe Polaków. Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób.
Opis przedmiotu:- Prowadzący: dr inż. Iwona Majak