Main content blocks

Gabriela Kowalska

Gabriela Kowalska

dr inż.

Country
Poland
City/town
Łódź
Affiliation at
I54, Institute of Food Technology and Analysis – Parent unit: Faculty of Biotechnology and Food Sciences

About me

ORCID ID

https://orcid.org/0000-0002-5476-7034

OBSZARY BADAWCZE

  • Immobilizacja bioaktywnych związków z wykorzystaniem innowacyjnych matryc i materiałów opłaszczających do form liposomalnych oraz mikroenkapsulatów.
  • Badanie sposobów wykorzystania produktów ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego do wytwarzania innowacyjnych nutraceutyków i produktów o zastosowaniu biomedycznym.
  • Analiza wpływu czynników środowiska zewnętrznego i procesów technologicznych na biodostępność oraz zawartość związków bioaktywnych oraz ich właściwości biologiczne.
  • Opracowywanie ekologicznych metod izolacji, frakcjonowania i analizy związków bioaktywnych wykazujących działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz prebiotyczne.
  • Badanie interakcji między składnikami żywności, ich właściwościami biologicznymi i biodostępnością, biolabilnością oraz potencjalnym działaniem synergistycznym.

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  • Wykonawca, "From Waste to Opportunity: Sustainable Approaches to Food Waste", finansowany w ramch ECIU Seed programme Seed Programme 2 (SP2), okres realizacji 02.2025-02.2027.
  • Wykonawca, projekt badawczy nr 00019.DDD.6509.00067.2018.07 Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek- czarnego czosnku” w ramach programu „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Działanie „Współpraca” objętego programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
  • Wykonawca, Opracowanie receptur i technologii produkcji innowacyjnych bezcukrowych wyrobów cukierniczych, z jednoczesną możliwością zwiększenia w nich zawartości błonnika pokarmowego w ramach projektu finansowanego z RPO Województwa Małopolskiego pt. „Zakup usługi B+R przez HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. związanej z opracowaniem  receptur  bezcukrowych  wyrobów  cukierniczych  o  zwiększonej zawartości błonnika pokarmowego wraz z ich wdrożeniem” (Umowa HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. z Politechniką Łódzką nr 1 z dn. 29.12.2021 r.)
  • Roczny jednoosobowy grant Niemieckiej Centrali Wymiany Akademickiej (Deutscher Akademischer Austauschdienst DAAD) na pobyt badawczy na Uniwersytecie Technicznym w Berlinie 2020/2021 - DAAD Research Grants - One-Year Grants for Doctoral Candidates, 2020/21

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

  • Członek Komisji ds. opracowania Strategii Rozwoju Wydziału
  • Mentoring w European Project Semester Winter Semester 2024/25

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ

  • Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (od 2018)

 

Scientific activity

Publications
Scientific activity
Publications
Patents
Scientific activity
Patents
Projects
Scientific activity
Projects
Other
Scientific activity
Other

Didactic activity

For students
Didactic activity
For students
Consultations
Didactic activity
Consultations
Other
Didactic activity
Other