Główne bloki treści
Gabriela Kowalska
dr inż.
Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Jednostka nadrzędna: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
O mnie
ORCID ID
https://orcid.org/0000-0002-5476-7034
OBSZARY BADAWCZE
- Immobilizacja bioaktywnych związków z wykorzystaniem innowacyjnych matryc i materiałów opłaszczających do form liposomalnych oraz mikroenkapsulatów.
- Badanie sposobów wykorzystania produktów ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego do wytwarzania innowacyjnych nutraceutyków i produktów o zastosowaniu biomedycznym.
- Analiza wpływu czynników środowiska zewnętrznego i procesów technologicznych na biodostępność oraz zawartość związków bioaktywnych oraz ich właściwości biologiczne.
- Opracowywanie ekologicznych metod izolacji, frakcjonowania i analizy związków bioaktywnych wykazujących działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz prebiotyczne.
- Badanie interakcji między składnikami żywności, ich właściwościami biologicznymi i biodostępnością, biolabilnością oraz potencjalnym działaniem synergistycznym.
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
- Wykonawca, "From Waste to Opportunity: Sustainable Approaches to Food Waste", finansowany w ramch ECIU Seed programme Seed Programme 2 (SP2), okres realizacji 02.2025-02.2027.
- Wykonawca, projekt badawczy nr 00019.DDD.6509.00067.2018.07 Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek- czarnego czosnku” w ramach programu „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Działanie „Współpraca” objętego programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
- Wykonawca, Opracowanie receptur i technologii produkcji innowacyjnych bezcukrowych wyrobów cukierniczych, z jednoczesną możliwością zwiększenia w nich zawartości błonnika pokarmowego w ramach projektu finansowanego z RPO Województwa Małopolskiego pt. „Zakup usługi B+R przez HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. związanej z opracowaniem receptur bezcukrowych wyrobów cukierniczych o zwiększonej zawartości błonnika pokarmowego wraz z ich wdrożeniem” (Umowa HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. z Politechniką Łódzką nr 1 z dn. 29.12.2021 r.)
- Roczny jednoosobowy grant Niemieckiej Centrali Wymiany Akademickiej (Deutscher Akademischer Austauschdienst DAAD) na pobyt badawczy na Uniwersytecie Technicznym w Berlinie 2020/2021 - DAAD Research Grants - One-Year Grants for Doctoral Candidates, 2020/21
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
- Członek Komisji ds. opracowania Strategii Rozwoju Wydziału
- Mentoring w European Project Semester Winter Semester 2024/25
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
- Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (od 2018)
Działalność naukowa
Działalność naukowa
Publikacje
Działalność naukowa
Patenty
Działalność naukowa
Projekty
Działalność naukowa
Inne
Działalność dydaktyczna
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Konsultacje