Główne bloki treści

Gabriela Kowalska

Gabriela Kowalska

dr inż.

Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I54, Instytut Technologii i Analizy Żywności – Jednostka nadrzędna: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

ORCID ID

https://orcid.org/0000-0002-5476-7034

OBSZARY BADAWCZE

  • Immobilizacja bioaktywnych związków z wykorzystaniem innowacyjnych matryc i materiałów opłaszczających do form liposomalnych oraz mikroenkapsulatów.
  • Badanie sposobów wykorzystania produktów ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego do wytwarzania innowacyjnych nutraceutyków i produktów o zastosowaniu biomedycznym.
  • Analiza wpływu czynników środowiska zewnętrznego i procesów technologicznych na biodostępność oraz zawartość związków bioaktywnych oraz ich właściwości biologiczne.
  • Opracowywanie ekologicznych metod izolacji, frakcjonowania i analizy związków bioaktywnych wykazujących działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz prebiotyczne.
  • Badanie interakcji między składnikami żywności, ich właściwościami biologicznymi i biodostępnością, biolabilnością oraz potencjalnym działaniem synergistycznym.

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  • Wykonawca, "From Waste to Opportunity: Sustainable Approaches to Food Waste", finansowany w ramch ECIU Seed programme Seed Programme 2 (SP2), okres realizacji 02.2025-02.2027.
  • Wykonawca, projekt badawczy nr 00019.DDD.6509.00067.2018.07 Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek- czarnego czosnku” w ramach programu „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Działanie „Współpraca” objętego programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
  • Wykonawca, Opracowanie receptur i technologii produkcji innowacyjnych bezcukrowych wyrobów cukierniczych, z jednoczesną możliwością zwiększenia w nich zawartości błonnika pokarmowego w ramach projektu finansowanego z RPO Województwa Małopolskiego pt. „Zakup usługi B+R przez HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. związanej z opracowaniem  receptur  bezcukrowych  wyrobów  cukierniczych  o  zwiększonej zawartości błonnika pokarmowego wraz z ich wdrożeniem” (Umowa HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. z Politechniką Łódzką nr 1 z dn. 29.12.2021 r.)
  • Roczny jednoosobowy grant Niemieckiej Centrali Wymiany Akademickiej (Deutscher Akademischer Austauschdienst DAAD) na pobyt badawczy na Uniwersytecie Technicznym w Berlinie 2020/2021 - DAAD Research Grants - One-Year Grants for Doctoral Candidates, 2020/21

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

  • Członek Komisji ds. opracowania Strategii Rozwoju Wydziału
  • Mentoring w European Project Semester Winter Semester 2024/25

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ

  • Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (od 2018)

 

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Projekty
Działalność naukowa
Projekty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne