About me
ORCID ID: orcid.org/0000-0002-6943-8639
OBSZARY BADAWCZE:
ekstrakty roślinne w utrwalaniu żywności, bezpieczeństwo mikrobiologiczne kosmetyków, modyfikowane polimery jako materiały o właściwościach przeciwbakteryjnych, probiotyczne właściwości drożdży, mechanizmy działania fitozwiązków o aktywności przeciwdrobnoustrojowej, czynniki wirulencji patogennych szczepów mikroorganizmów
UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH:
• Wzmocnienie potencjału polskich jabłek poprzez całkowite wykorzystanie owocu w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowanych opakowań jednorazowych; projekt ARiMR 00087.DDD.6509.00234.2022.12 w ramach działania M16 „Współpraca” (2024)
• Opracowanie nowej linii dań „ready to eat" o wysokiej jakości prozdrowotnej; projekt POIR RPLD.01.02.02-10-0069/21 (2022-2023)
• Opracowanie nowatorskiej gamy dań typu "zero waste" o wysokich walorach prozdrowotnych i jakościowych; projekt POIR.01.01.01-00-0078/20 (2021)
• Opracowanie pierogów dietetycznych, o cechach funkcjonalnych i wydłużonej trwałości podczas przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego; projekt POIR RPLD.01.02.02-10-0096/19 (2020-2021)
• Opracowanie nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych, projekt POIR RPLD.01.02.02-10-0018/19 (2020)
• Badania w zakresie doboru preparatów chemicznych do zwalczania mikroorganizmów i glonów oraz zabezpieczenia powierzchni drewnianych i mineralnych przed ich rozwojem; projekt realizowany ze środków Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu I-31/11/B/2013 (2013-2016)
• Badania nad korozją biologiczną obiektów na terenie Muzeum Auschwitz-Birkenau w zakresie rozpoznania i zwalczania czynników biologicznych; projekt realizowany ze środków Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu I-31/51/B/2012 (2012-2013)
• Właściwości grzybobójcze gemini surfactantów; projekt NCN N N401 027736 (2010-2011)
• Markery aktywności probiotycznej drożdży; projekt KBN N312 043 32/2614 (2007-2010)
• Stabilność genotypowa i fenotypowa przemysłowych ras drożdży winiarskich i ich hybrydów; projekt KBN 2 P06T 029 26 (2004–2005)
FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ:
• Członek Rady Kierunku Studiów dla kierunków Menedżer Żywności i Żywienia oraz Technologia Kosmetyków (2024-obecnie)
• Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia w dziedzinie Nauk Rolniczych (2019-2024)
• Kustosz Kolekcji Czystych Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych ŁOCK 105 (2008-obecnie)
• Członek Zespołu ds. opiniowania wniosków o pomoc materialną dla doktorantów (2020-obecnie)
• Koordynator ds. egzaminów dyplomowych na kierunku Biotechnologia (I stopień), specjalność Mikrobiologia techniczna (2010-obecnie)