Edyta Kordialik-Bogacka

Edyta Kordialik-Bogacka

dr hab. inż.

Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

ORCID ID: 0000-0002-4166-6074

 

OBSZARY BADAWCZE

×         Technologia produkcji kombuchy     

×         Doskonalenie technologii produkcji piwa, w tym bezalkoholowego i niskoalkoholowego

×         Wykorzystanie surowców niesłodowanych i innowacyjnych dodatków w produkcji piwa

×         Żywność i napoje fermentowane

 

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  • Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Projekt POIR.01.01.01-00-0910/20-00 (2021-2023); kierownik
  • Opracowanie i wdrożenie produkcji piwa bezalkoholowego typu gruit, Projekt POIR.04.01.04-00-0099/19 (2021-2023); kierownik B+R
  • Opracowanie nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Projekt Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego RPLD.01.02.02-10-0033/19-00 (2020-2021); wykonawca
  • Opracowanie piekarskich kultur starterowych przeznaczonych do produkcji pieczywa na zakwasie o udokumentowanych walorach prozdrowotnych. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego/PARP POIR.02.03.02-12-0046/17 (2017-2018); wykonawca
  • Heritage of traditional beverages quality. International Visegrad Fund V4 (2016); koordynator w PŁ
  • Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno chemicznych. Projekt NCBiR BIOSTRATEG2/296369/5/NCBiR/2016 (2016-2019); wykonawca
  • Opracowanie technologii wytwarzania syropów cukrowych z buraka cukrowego jako substytutu cukru białego dla wybranych zastosowań w przemyśle spożywczym. Projekt NCBiR INNOTECH K1/IN1/61/150409/NCBR/12 (2012-2014); wykonawca
  • Fermentowane napoje owsiane jako bezglutenowa alternatywa dla piwa. Grant MNiSW N N312 359539 (2010-2013); główny wykonawca
  • Usuwanie metali ciężkich przez drożdże Saccharomyces cerevisiae z zanieczyszczonych wód i ścieków przemysłowych. Projekt MNiSW N N305 305235 (2008-2011); kierownik
  • Wzrost i aktywność fermentacyjna drożdży immobilizowanych w wielokomorowych matrycach alginianowych. Project 2 P06T 081 29 (2005-2008); główny wykonawca
  • Multifunctional percolated nanostructured ceramics fabricated from hydroxyapatite. 6PR PERCERAMICS NMP3-CT-2003-504937 (2004-2007); wykonawca
  • Wielofunkcyjne, porowate nanostrukturalne materiały ceramiczne otrzymywane z hydroksyapatytu. Grant 138/E-370/SPB/6.PR (2004-2006); wykonawca

 

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

×         Zastępca Dyrektora ds. kształcenia w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii (od 2019)

×         Członek Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej (Przewodnicząca Wydziałowej Podkomisji) (od 2019)

×         Prodziekan ds. kształcenia (2019-2024)

×         Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia (2019-2024)

×         Członek Uczelnianej Komisji ds. Jakości Kształcenia (2020-2024)

×         Członek Rady Kierunków Studiów Biogospodarka, Biotechnologia i Industrial Biotechnology (2018-2019)

×         Kierownik Zakładu Technologii Fermentacji (2016-2019)

×         Członek Odwoławczej Komisji Dyscyplinarnej Uczelni dla Doktorantów (2016-2020)

×         Członek Komisji Programowej kierunku „Menedżer Żywności i Żywienia” (2017-2019)

×         Członek Komisji Programowej studiów podyplomowych „Menedżer technologii smaku” (OiZ, BiNoŻ) z WBiNoŻ (2011)

 

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ

×         ×         Członek Brewing Science Group European Brewing Convention (od 2010)

×         ×         Członek Grupy Roboczej ds. Krajowych Inteligentnych Specjalizacji ”Żywność wysokiej jakości” powołanej przez Ministerstwo Gospodarki (2015-2017)

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne