Aneta Antczak-Chrobot

Aneta Antczak-Chrobot

dr inż.

Country
Poland
City/town
Łódź
Affiliation at
K52, Department of Sugar Industry and Food Safety Management – Faculty of Biotechnology and Food Sciences

About me

ORCID ID: orcid.org/0000-0002-0076-7549

OBSZARY BADAWCZE
• Związki wysokocząsteczkowe w przemyśle cukrowniczym, ich struktura, obecność, wpływ na poszczególne etapy procesu produkcyjnego, metody redukcji
• Analityka żywości ze szczególnym uwzględnieniem analityki cukrowniczej
• Nowoczesne techniki analityczne

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH
• Projekt naukowo - badawczym pt. „Influence of exopolysaccharides on beet processing ” finansowanym ze środków European Society for Sugar Technology (ESST)”; okres realizacji: 09.2020 – 11.2021 r. (wykonawca)
• Projekt naukowo - badawczym pt. „Characterization and impact of polymers in sugar processing” finansowanym ze środków European Society for Sugar Technology (ESST)”; okres realizacji: 01.11.2015 – 30.11.2017 r. (wykonawca)
• Projekt badawczym pt."Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych." BIOSTRATEG2/296396/5/NCBR/2016. Okres realizacji: 01.04.2016-31.03.2019 r. (wykonawca)
• Projekt badawczym pt. „Opracowanie technologii produkcji prebiotyków z wytłoków jabłkowych jako komponentów żywności i paszy dla zwierząt” (GEKON2) finansowanego ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju; okres realizacji: 01.10.2015 - 30.09.2017 r. (wykonawca)
• Promotorski projekt badawczy pt. „Polisacharydy w procesie produkcji i oceny jakości cukru buraczanego oraz trzcinowego” finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki; okres realizacji: 10.05.2011-9.03.2013 r. (główny wykonawca)
• Projekt badawczy finansowanym przez EU w ramach 6 Ramowego Programu dla Badań Rozwoju Technologii (FP6) „QUALI JUICE”; okres realizacji: 12.03-30.06.2008 r (wykonawca)
• Projekty finansowane z Funduszu Młodych Liderów Nauki na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej:
· 2015 - "Tworzenie się związków wysokocząsteczkowych podczas przerobu buraków zdegradowanych na skutek mrozów" (główny wykonawca)
· 2016 - "Izolowanie i identyfikacja egzopolimerów, obecnych w zdegradowanych burakach cukrowych" (główny wykonawca)
· 2017 - "Ekstrakcja polisacharydów do soku surowego podczas przerobu buraków zdegradowanych" (główny wykonawca)
· 2018 - "Ocena stopnia przechodzenia zanieczyszczeń do cukru białego na podstawie wybranych parametrów jakościowych cukru." (główny wykonawca)

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ
• Kierownik ds. technicznych w akredytowanym Specjalistycznym Laboratorium Analityki Cukrowniczej (2013-2021)

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ
• Associate Referee in GS8: Beet Processing, International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA)
• Associate Referee S7: Sampling, Sample Handling and , International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA) SamplePreparation
• członek prezydium Komitetu Naukowo-Technicznego FSNT-NOT Normalizacji, Jakości i Certyfikacji
• delegat Stowarzyszenia Techników Cukrowników do Krajowej Rady FSNT-NOT
• członek Polskiego Komitetu ICUMSA

Scientific activity

Publications
Scientific activity
Publications
Patents
Scientific activity
Patents
Other
Scientific activity
Other

Didactic activity

For students
Didactic activity
For students
Consultations
Didactic activity
Consultations
Other
Didactic activity
Other