Elżbieta Klewicka

Elżbieta Klewicka

prof. dr hab. inż.

Country
Poland
City/town
Łódź
Affiliation at
I53, Institute of Fermentation Technology and Microbiology – Faculty of Biotechnology and Food Sciences

About me

ORCID ID: 0000-0002-3958-0407

Obszary badawcze:

  • probiotyki,
  • prebiotyki,
  •  synbiotyki,
  • mikrobiota jelitowa,
  • roślinne związki biologicznie aktywne,
  • żywność fermentowana,
  • żywność funkcjonalna,
  • projektowanie żywności,
  • mikrobiologia żywności.

Funkcje pełnione w PŁ: 

  • Członek Senatu Politechniki Łódzkiej na kadencję 2016-2020
  • Członek Senackiej Komisji Rozwoju Kadry i Odznaczeń 2016-2020
  • Członek Senackiej Komisji ds. Organizacji i Statutu 2016-2020
  • Przewodnicząca Wydziałowej Komisji Stypendialnej dla Doktorantów – 2016-2019
  • Wiceprzewodnicząca Rady Naukowej Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia 2019-2020
  • Członek Rady do spraw stopni naukowych w dyscyplinach nauki chemiczne, inżynieria chemiczna, technologia żywności i żywienia 2019-2020
  • Elektor – wybory JM Rektora PŁ na kadencję (2020-2024).
  • Członek Senatu Politechniki Łódzkiej na kadencję 2020-2024
  • Członek Senackiej Komisji Rozwoju Kadry i Odznaczeń (2020-2024)
  • Członek Senackiej Komisji ds. Organizacji i Statutu (2020-2024)
  • Członek Rady do spraw stopni naukowych w dyscyplinach nauki chemiczne, inżynieria chemiczna, technologia żywności i żywienia (2020-2024)
  • Przewodnicząca Komisji Stypendialnej w Interdyscyplinarnej Szkole Doktorskiej dla dyscypliny Technologia żywności i żywienia 2020-2023
  •  Przewodnicząca Komisji Oceny Śródokresowej Doktorantów i ISD PŁ dla dyscypliny Technologia żywności i żywienia (2021)

Funkcje pełnione poza PŁ:

  • od 2007 roku członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (PTTŻ)
  • Członek Zarządu PTTŻo. Łódź (2021-2025)
  • Z-ca Przewodniczącej Sekcji Probiotyki i Prebiotyki PTTŻ
  • Editorial Board Member of Processes od 2021 do obecnie
  • Przewodnicząca Komisji Oceny Śródokresowej Doktorantów i SD UWM w Olsztynie  w dyscyplinie Technologia żywności i żywienia (2021)

Scientific activity

Publications
Scientific activity
Publications
Patents
Scientific activity
Patents
Other
Scientific activity
Other

Didactic activity

For students
Didactic activity
For students
Consultations
Didactic activity
Consultations
Other
Didactic activity
Other