Anna Koziróg

Anna Koziróg

dr hab. inż.

Country
Poland
City/town
Łódź
Affiliation at
I53, Institute of Fermentation Technology and Microbiology – Faculty of Biotechnology and Food Sciences

About me

ORCID ID: orcid.org/0000-0002-8967-5076

OBSZARY BADAWCZE

  • grzyby mikroskopowe w żywności
  • procesy dezynfekcji w obszarach związanych m.in. z żywnością
  • projektowania biopreparatów i wykorzystanie środków syntetycznych w rolnictwie
  • przeciwdrobnoustrojowe właściwości syntetycznych i naturalnych związków chemicznych  
  • właściwości przeciwdrobnoustrojowe innowacyjnych materiałów i powłok

UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  • „Wzmocnienie potencjału polskich jabłek poprzez całkowite wykorzystanie owocu
    w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowanych opakowań jednorazowych” Projekt ARiMR w ramach działania M16 „Współpraca” nr umowy 00087.DDD.6509.00234.2022.12
  • RPLD.01.02.02-10-0069/21 „Opracowanie nowej linii dań „ready to eat" o wysokiej jakości prozdrowotnej”, firma PAMAPOL, POIR, okres realizacji 2022-2023
  • POIR.01.01.01-00-0078/20 Pamapol S. A. „Opracowanie nowatorskiej gamy dań typu "zero waste" o wysokich walorach prozdrowotnych i jakościowych” RPLD.01.02.02-10-0096/19, okres realizacji  2020-2021
  • Sourdomics COST initiative SOURDOMICS – Sourdough biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bioprocesses – is a COST Action (CA18101); okres realizacji 2019-2023
  • „Opracowanie i przygotowanie do wdrożenia technologii wytwarzania siarkobetonów w oparciu o produkty odpadowe z energetyki i przemysłu petrochemicznego” GEKON 1/05/213122/26/2015 zadanie 6, okres realizacji 2015-2016
  • Projekt naukowo-badawczy finansowany przez Fundację Auschwitz-Birkenau w ramach Globalnego Planu Konserwacji „Badania nad korozją biologiczną obiektów na terenie Muzeum Auschwitz-Birkenau w zakresie rozpoznania i zwalczania czynników biologicznych" I-31/51/B/2012 oraz „Badania w zakresie doboru preparatów chemicznych do zwalczania mikroorganizmów i glonów oraz zabezpieczenia powierzchni drewnianych i mineralnych przed ich rozwojem” I-31/11/B/2013, okres realizacji 2012-2015
  • "Instrumentalnie skwantyfikowana ocena odporności substratów lignocelulozowych na porażenie przez grzyby pleśniowe” N N309 108940 projekt realizowany ze środków Narodowego Centrum Nauki w latach 2011-2013
  • „Badania konserwacji papieru z wykorzystaniem cieczy jonowych” N N209 199138 projektvrealizowany ze środków Narodowego Centrum Nauki w latach 2010-2013
  •    „Nanokompozyty polimerowe o zwiększonej odporności na działanie mikroorganizmów” UDA-POIG.01.03.01-00-073/09-00 (zadanie 7),  okres realizacji 2009-2013
  •         „Właściwości grzybobójcze gemini surfactantów” N N401 027736, projekt realizowany ze środków Narodowego Centrum Nauki w latach 2008-2011

 

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

  • Przewodnicząca Wydziałowej Komisji Wyborczej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności 2019-
  • Członek Uczelnianej Komisji Wyborczej na Politechnice Łódzkiej 2019-     
  • Członek Rady Dyscypliny „Technologia Żywności i Żywienia” w dziedzinie nauk rolniczych 2021-2024
  • Prodziekan ds. rozwoju na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności 09.2021-05.2023

Scientific activity

Publications
Scientific activity
Publications
Patents
Scientific activity
Patents
Other
Scientific activity
Other

Didactic activity

For students
Didactic activity
For students
Consultations
Didactic activity
Consultations
Other
Didactic activity
Other