Main content blocks

Anna Diowksz

Anna Diowksz

dr hab. inż.

Kraj
Polska
Miasto
Łódź
Afiliacja
I53, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – Jednostka nadrzędna: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

O mnie

       ORCID ID: orcid.org/0000-0001-8673-8847

 

  OBSZARY BADAWCZE

·         Doskonalenie technologii produkcji pieczywa, w tym pieczywa bezglutenowego oraz o obniżonej immunoreaktywności

·         Innowacyjne receptury w produkcji piekarskiej, wzbogacanie pieczywa w składniki bioaktywne

·         Opracowywanie kultur starterowych stosowanych do produkcji pieczywa na zakwasie

·         Technologia produkcji napojów fermentowanych

 

 UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  • BAKEUP - Scale-up and market validation of an upcycling solution for the bakery industry. Projekt Horyzont Europa EIT Food KAVA 24200 (2024-2026); koordynator
  • Sourdough biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bioprocesses. Projekt COST CA 18101 (2019-2023); Management Committee Member
  • Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Junior-Edu-Żywienie (JEŻ). Projekt MEiN/2022/DPI/96 (2022-2023); koordynator regionalny
  • Opracowanie procedury otrzymywania peptydaz z hodowli wybranych bakterii. Projekt Nordic Biotic I52/501-5-52-12-771/NBU/2022 (2022); wykonawca
  • Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Projekt POIR.01.01.01-00-0910/20-00 (2021-2023); wykonawca
  • Opracowanie nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Projekt Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego RPLD.01.02.02-10-0033/19-00 (2020-2021); kierownik
  • Opracowanie piekarskich kultur starterowych przeznaczonych do produkcji pieczywa na zakwasie o udokumentowanych walorach prozdrowotnych. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego/PARP POIR.02.03.02-12-0046/17 (2017-2018); kierownik
  • Ograniczenie zawartości 2-propanolu w wyrobach spirytusowych. Projekt MONSUN Polmos Żyrardów (2016-2017); główny wykonawca
  • Heritage of traditional beverages quality. International Visegrad Fund V4 (2016); wykonawca
  • Badania immunoreaktywności pieczywa pszennego. Praca badawcza Gromuski I-31/T-8/224/2016/1064 (2016); kierownik
  • Badania walorów prozdrowotnych pieczywa pszennego na zakwasie. Praca badawcza Gromuski I-31/T-8/91/2016/570 (2016); kierownik
  • Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno chemicznych. Projekt NCBiR BIOSTRATEG2/296369/5/NCBiR/2016 (2016-2019); wykonawca
  •  Fermentowane napoje owsiane jako bezglutenowa alternatywa dla piwa. Grant MNiSW N N312 359539 (2010-2013); kierownik
  • Redukcja alergenności mąki pszennej za pomocą reakcji sieciowania i fermentacji mlekowej. Grant KBN P06T 021 30 (2006-2008); główny wykonawca
  • Wykorzystanie preparatu błonnikowego do produkcji bezglutenowego pieczywa na zakwasach. Grant rektorski (2005); kierownik
  • Multifunctional percolated nanostructured ceramics fabricated from hydroxyapatite. 6PR PERCERAMICS NMP3-CT-2003-504937 (2004-2007); wykonawca
  • Wielofunkcyjne, porowate nanostrukturalne materiały ceramiczne otrzymywane z hydroksyapatytu. Grant 138/E-370/SPB/6.PR (2004-2006); główny wykonawca
  • Pieczywo bezglutenowe na zakwasach o walorach żywności funkcjonalnej i przedłużonej trwałości. Grant KBN 2 P06T 036 27 (2004-2007); główny wykonawca

 

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

  • Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności (2019-2024)
  • Członek Kolegium Doradczego Rady Uczelni (2023-2024)
  • Członek Komisji ds. Programu „Inicjatywa doskonałości – uczelnia badawcza” oraz Strategii Rozwoju (2020-2024)
  • Członek Rady Programowej IFE (2020-2024)
  • Członek Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia (2019-2024)
  • Członek Uczelnianego Zespołu ds. projektu „Uniwersytety badawcze” (2019)
  • Prodziekan ds. edukacji (2016-2019)
  • Prodziekan ds. kształcenia (2010-2016)
  • Zastępca Dyrektora Instytutu ds. dydaktyki (2013-2019)
  • Kierownik Zakładu Technologii Fermentacji (2015-2016)
  • p.o. Kierownika Zakładu Technologii Fermentacji (2013-2015)
  • Sekretarz Uczelnianej Komisji ds. Jakości Kształcenia (2012-2020)
  • Członek Rektorskiego Zespołu ds. Kształcenia (2018-2019)
  • Członek Uczelnianego Zespołu ds. Samoewaluacji EUA- Institutional Evaluation Programme (2018-2019)
  • Członek Wydziałowej Komisji Akredytacyjnej (2005-2019)
  • Przewodnicząca Wydziałowej Komisji ds. Jakości Kształcenia (2013-2019)
  • Przewodnicząca Wydziałowej Komisji Dydaktyczno-Programowej (2010-2013)
  • Kierownik projektu MNiSW/2018/57/DIR/AZ „Finansowanie, realizacja i rozliczenie kosztów procedury uzyskania akredytacji zagranicznej „EUR-ACE Label” dla Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, kierunek Biotechnologia, studia I i II stopnia.” (2018)
  • Przewodnicząca Komisji Rekrutacyjnej dla doktorantów (2018)
  • Członek Komisji Rekrutacyjnej dla doktorantów „Doktorat wdrożeniowy” (2017)
  • Koordynator merytoryczny projektu „Gospodarka dla nauki-wysokiej jakości staże dla studentów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej" (2018-2019)
  • Koordynator merytoryczny projektu „Nauka dla biznesu-realizacja wysokiej jakości staży dla studentów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ” (2016-2017)
  • Członek Kolegium Redakcyjnego wydawnictwa “Jubileusz 65-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności” (2015)
  • Członek Komisji Programowej studiów podyplomowych „Menedżer technologii smaku” (2011)
  • Członek Wydziałowej Komisji Dydaktycznej dla kierunku Biotechnologia (2007-2010)
  • Przedstawiciel nauczycieli akademickich w Radzie Wydziału (2005-2008)

 

FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ

  • Członek Rady Naukowej Centrum Badań nad Żywnością Funkcjonalną (2024-obecnie)
  • Członek Rady Fundacji Żywności Funkcjonalnej (2019-obecnie)
  • Członek Kapituły Znaku Gwarancyjnego „Jakość Tradycja” przy Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego (2011-obecnie)
  • Vice przewodnicząca Krajowego Forum Piekarstwa i Cukiernictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT (2007-2015)
  • Członek Rady Programowej  Fundacji na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa (2013-obecnie)
  • Członek Komitetów Organizacyjnych Otwartych Konkursów Piw w ramach Jesiennych Spotkań Browarników i Gali Browarników (2005-2009)

Działalność naukowa

Publikacje
Działalność naukowa
Publikacje
Patenty
Działalność naukowa
Patenty
Projekty
Działalność naukowa
Projekty
Inne
Działalność naukowa
Inne

Działalność dydaktyczna

Dla studentów
Działalność dydaktyczna
Dla studentów
Konsultacje
Działalność dydaktyczna
Konsultacje
Inne
Działalność dydaktyczna
Inne