Facts and Myths in Human Nutrition
Facts and myths in human nutrition - 30h program for Biotechnology students, sem. 5
Program: 2017/18
- Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
Selected Issues Concerning Human Nutrition 2017/18
Struktura ludzkiego układu pokarmowego; Rola wybranych elementów układu pokarmowego człowieka w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Normy żywieniowe oraz zapotrzebowanie energetyczne i na wybrane składniki odżywcze. Główne składniki odżywcze, ich rola w organizmie człowieka i ich popularne źródła pokarmowe. Racjonalne i alternatywne diety, ich zastosowanie w różnych grupach populacyjnych. Układanie posiłków dla osób zdrowych.
- Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
Analiza toksycznych składników żywności
WYKŁAD Żywność a zdrowie człowieka. Lista składników toksycznych. Zanieczyszczenie wód i żywności metalami ciężkimi. Promieniotwórczość a środki spożywcze. Mykotoksyny. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Polichlorowane bi- i trifenole, dioksyny. Azotany, azotyny i związki nitrozowe Tlenek azotu - cząsteczka o nowym obliczu. Reaktywne formy tlenu. Pestycydy w żywności PROJEKT Na podstawie zgromadzonej literatury, głownie publikacji przygotowanie prezentacji nt. wybranego związku toksycznego (lub grupy związków): działania na organizm człowieka, toksyczności, występowania, zakresu stężeń w środowisku i żywności, legislacji, metod oznaczania, oceny przydatności wybranych metod analitycznych, sposobów obniżania zawartości związków toksycznych w próbkach biologicznych. Zaprojektowanie metody oznaczania wybranego składnika toksycznego w danym produkcie spożywczym
Literatura podstawowa - Prowadzący: prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska
Alergie i nietolerancje
Opaczne reakcje na żywność. Reakcje toksyczne na wybrane składniki żywności. Nietolerancje pokarmowe (choroby metaboliczne związane z zaburzeniami enzymatycznymi przemiany białek, aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów). Alergie pokarmowe. Mechanizm reakcji alergicznej. Najczęstsze alergeny pokarmowe. Żywność hipoalergiczna. Metody redukcji alergenności żywności. Analityczne problemy oznaczania składników żywności związanymi z reakcjami opacznymi. Bilansowanie diety. Konsekwencje niezbilansowanej diety.
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska