Skip to main content

WIKAMP BiNoŻ

WIKAMP BiNoŻ

  • English ‎(en)‎
    English ‎(en)‎ Polski ‎(pl)‎
Log in
  • Home

Navigation

  • Home

Main page menu

  • BINOZ
  • Employee area
  • Students area
  • WIKAMP assistance
  • Courses
  • Internal rules of law
  • University Information
  • Register Your problem

Przedmioty obieralne

  1. Home
  2. Courses
  3. Biotechnologia
  4. Studia stacjonarne I stopnia
  5. Przedmioty obieralne
  • Facts and Myths in Human Nutrition
    Facts and Myths in Human Nutrition

    Facts and myths in human nutrition - 30h program for Biotechnology students, sem. 5

    Program: 2017/18

    • Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
  • Selected Issues Concerning Human Nutrition 2017/18
    Selected Issues Concerning Human Nutrition 2017/18

    Struktura ludzkiego układu pokarmowego; Rola wybranych elementów układu pokarmowego człowieka w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Normy żywieniowe oraz zapotrzebowanie energetyczne i na wybrane składniki odżywcze. Główne składniki odżywcze, ich rola w organizmie człowieka i ich popularne źródła pokarmowe. Racjonalne i alternatywne diety, ich zastosowanie w różnych grupach populacyjnych. Układanie posiłków dla osób zdrowych.

    • Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
  • Analiza toksycznych składników żywności
    Analiza toksycznych składników żywności
    WYKŁAD
    Żywność a zdrowie człowieka. Lista składników toksycznych. Zanieczyszczenie wód i żywności metalami ciężkimi. Promieniotwórczość a środki spożywcze. Mykotoksyny. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Polichlorowane bi- i trifenole, dioksyny. Azotany, azotyny i związki nitrozowe Tlenek azotu - cząsteczka o nowym obliczu. Reaktywne formy tlenu. Pestycydy w żywności
    PROJEKT
    Na podstawie zgromadzonej literatury, głownie publikacji przygotowanie prezentacji nt. wybranego związku toksycznego (lub grupy związków): działania na organizm człowieka, toksyczności,  występowania, zakresu stężeń w środowisku i żywności, legislacji, metod oznaczania, oceny przydatności wybranych metod analitycznych, sposobów obniżania zawartości związków toksycznych w próbkach biologicznych. Zaprojektowanie metody oznaczania wybranego składnika toksycznego w danym produkcie spożywczym
    
    Literatura podstawowa
    • Prowadzący: prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska
  • Alergie i nietolerancje
    Alergie i nietolerancje
    Opaczne reakcje na żywność. Reakcje toksyczne na wybrane składniki żywności. Nietolerancje pokarmowe (choroby metaboliczne związane z zaburzeniami enzymatycznymi przemiany białek, aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów). Alergie pokarmowe. Mechanizm reakcji alergicznej. Najczęstsze alergeny pokarmowe. Żywność hipoalergiczna. Metody redukcji alergenności żywności. Analityczne problemy oznaczania składników żywności związanymi z reakcjami opacznymi. Bilansowanie diety. Konsekwencje niezbilansowanej diety.
    • Prowadzący: prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska

Politechnika Łódzka

ul. Żeromskiego 116
90-924 Łódź
NIP: 727 002 18 95

Centrum E-Learningu

Main page of CEL
Location
Work hours


WIKAMP technical support
bok@edu.p.lodz.pl
+48426312806

Useful links

  • Main page of TUL
  • Library of TUL
  • E-mail
  • WebDziekanat
  • Office
  • VirTUL
Facebook Twitter Linkedin Instagram Youtube Researchgate VK.com

Get the mobile app

Wikamp assistance
You are not logged in. (Log in)
The Wikamp platform is based on Moodle
The Wikamp platform is developed and maintained by E-learning center of the Lodz University of Technology