Przejdź do głównej zawartości

WIKAMP BiNoŻ

WIKAMP BiNoŻ

  • Polski ‎(pl)‎
    English ‎(en)‎ Polski ‎(pl)‎
Zaloguj się
  • Start

Nawigacja

  • Start

Menu strony głównej

  • Strona wydziału BINOZ
  • Strefa pracownika
  • Strefa studenta
  • Wsparcie WIKAMP
  • Przedmioty
  • Wewnętrzne akty normatywne
  • Portal Informacyjny PŁ
  • Zgłoś problem

Przedmioty obieralne

  1. Start
  2. Przedmioty
  3. Biotechnologia
  4. Studia stacjonarne I stopnia
  5. Przedmioty obieralne
  • Facts and Myths in Human Nutrition
    Facts and Myths in Human Nutrition

    Facts and myths in human nutrition - 30h program for Biotechnology students, sem. 5

    Program: 2017/18

    • Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
  • Selected Issues Concerning Human Nutrition 2017/18
    Selected Issues Concerning Human Nutrition 2017/18

    Struktura ludzkiego układu pokarmowego; Rola wybranych elementów układu pokarmowego człowieka w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Normy żywieniowe oraz zapotrzebowanie energetyczne i na wybrane składniki odżywcze. Główne składniki odżywcze, ich rola w organizmie człowieka i ich popularne źródła pokarmowe. Racjonalne i alternatywne diety, ich zastosowanie w różnych grupach populacyjnych. Układanie posiłków dla osób zdrowych.

    • Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
  • Analiza toksycznych składników żywności
    Analiza toksycznych składników żywności
    WYKŁAD
    Żywność a zdrowie człowieka. Lista składników toksycznych. Zanieczyszczenie wód i żywności metalami ciężkimi. Promieniotwórczość a środki spożywcze. Mykotoksyny. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Polichlorowane bi- i trifenole, dioksyny. Azotany, azotyny i związki nitrozowe Tlenek azotu - cząsteczka o nowym obliczu. Reaktywne formy tlenu. Pestycydy w żywności
    PROJEKT
    Na podstawie zgromadzonej literatury, głownie publikacji przygotowanie prezentacji nt. wybranego związku toksycznego (lub grupy związków): działania na organizm człowieka, toksyczności,  występowania, zakresu stężeń w środowisku i żywności, legislacji, metod oznaczania, oceny przydatności wybranych metod analitycznych, sposobów obniżania zawartości związków toksycznych w próbkach biologicznych. Zaprojektowanie metody oznaczania wybranego składnika toksycznego w danym produkcie spożywczym
    
    Literatura podstawowa
    • Prowadzący: prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska
  • Alergie i nietolerancje
    Alergie i nietolerancje
    Opaczne reakcje na żywność. Reakcje toksyczne na wybrane składniki żywności. Nietolerancje pokarmowe (choroby metaboliczne związane z zaburzeniami enzymatycznymi przemiany białek, aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów). Alergie pokarmowe. Mechanizm reakcji alergicznej. Najczęstsze alergeny pokarmowe. Żywność hipoalergiczna. Metody redukcji alergenności żywności. Analityczne problemy oznaczania składników żywności związanymi z reakcjami opacznymi. Bilansowanie diety. Konsekwencje niezbilansowanej diety.
    • Prowadzący: prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska

Politechnika Łódzka

ul. Żeromskiego 116
90-924 Łódź
NIP: 727 002 18 95

Centrum E-Learningu

Strona główna CEL PŁ
Lokalizacja
Godziny pracy


Pomoc techniczna WIKAMP
bok@edu.p.lodz.pl
+48426312806

Przydatne linki

  • Strona główna PŁ
  • Biblioteka PŁ
  • Poczta elektroniczna
  • WebDziekanat
  • Office
  • VirTUL
Facebook Twitter Linkedin Instagram Youtube Researchgate VK.com

Pobierz aplikację mobilną

Wsparcie WIKAMP
Nie jesteś zalogowany(a) (Zaloguj się)
Platforma WIKAMP bazuje na Moodle
Platforma WIKAMP jest rozwijana i utrzymywana przez Centrum E-Learningu Politechniki Łódzkiej