Biochemia
Dzień dobry,
uprzejmie proszę o założenie przedmiotu o nazwie Bioch_B_2024_2025.
Z poważaniem
dr hab. inż. Aneta Białkowska, prof. uczelni
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr inż. Alicja Buchowiecka
- Prowadzący: dr inż. Monika Kaczmarek
- Prowadzący: dr inż. Eliza Korkus
Technologie informatyczne 2
Celem przedmiotu jest wprowadzenie studentów w zagadnienia programowania i algorytmiki. Nabycie umiejętności: formułowania algorytmów, zapisu algorytmów numerycznych dotyczących zagadnień inżynierskich w postaci kodu w języku programowania Python oraz uruchamiania i diagnostyki programów.
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Pietrzyk-Brzezińska
- Prowadzący: dr inż. Małgorzata Wlaźlak
Enzymologia_2023-2024
Szanowni Państwo,
uprzejmie proszę o założenie przedmiotu dla kierunku biotechnologia, 1 stopień, sem. 4.
Z wyrazami szacunku
Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr inż. Monika Kaczmarek
- Prowadzący: dr inż. Eliza Korkus
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
Biotechnologia ogólna 2024
- Prowadzący: dr inż. Piotr Drożdżyński
- Prowadzący: dr inż. Iga Jodłowska
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
Biochemia
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr inż. Monika Kaczmarek
- Prowadzący: dr inż. Eliza Korkus
- Prowadzący: dr inż. Izabela Szymczak
Enzymologia_2022-2023
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr inż. Monika Kaczmarek
- Prowadzący: Eliza Korkus
- Prowadzący: dr inż. Eliza Korkus
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
- Prowadzący: dr inż. Izabela Szymczak
Biotechnologia ogólna 2023
- Prowadzący: dr inż. Piotr Drożdżyński
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
Biochemia_Bio2022/2023
Przedmiot: Biochemia (wykład, laboratorium, ćwiczenia)
Kierunek: Biotechnologia
St. I stopnia, sem. 3
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr inż. Alicja Buchowiecka
- Prowadzący: Eliza Korkus
- Prowadzący: dr inż. Izabela Szymczak
Termodynamika i gospodarka energetyczna
- Prowadzący: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
Żywność i napoje fermentowane różnych regionów świata
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Wilkowska
Enzymologia_2022
Szanowni Państwo,
uprzejmie proszę założenie przedmiotu Enzymologia_2022 (kierunek: Biotechnologia, sem IV).
Z wyrazami szacunku
dr hab. inz. Aneta Białkowska, prof. uczelni
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: Eliza Korkus
Biotechnologia ogólna 2021-2022
- Prowadzący: dr inż. Piotr Drożdżyński
- Prowadzący: Irena Romanowska
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Struszczyk-Świta
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem produktu
- Prowadzący: dr inż. Ilona Błaszczyk
Ochrona własności intelektualnej BIOTECH
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Papiewska
Biochemia
Nazwa przedmiotu: Biochemia
Kierunek: Biotechnologia
Forma zajęć: Wykład
Rok studiów: 2
Ilość godzin: 45
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: Eliza Korkus
Biotechnologia środowiskowa
- Prowadzący: dr hab. inż. Krzysztof Ziemiński
Termodynamika i gospodarka energetyczna 1
- Prowadzący: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
Enzymologia 1
Szanowni Państwo,
uprzejmie proszę o założenie przedmiotu Enzymologia na sem. letni 2020/2021 dla kierunku biotechnologia.
Z poważaniem
dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr inż. Piotr Drożdżyński
- Prowadzący: Eliza Korkus
- Prowadzący: Irena Romanowska
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
Art of presentation
Art of Presentation - Sztuka Prezentacji
- Prowadzący: dr inż. Aleksandra Twarda-Cłapa
Biotechnologia ogólna
- Prowadzący: dr inż. Piotr Drożdżyński
- Prowadzący: Irena Romanowska
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
- Prowadzący: dr inż. Katarzyna Struszczyk-Świta
Opakowania Żywności 1
- Prowadzący: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
Infekcje i Intoksykacje
- Prowadzący: dr inż. Hubert Antolak
Bezpieczeństwo pracy i ergonomia
WYKŁAD Prawna ochrona pracy - ochrona pracy na forum międzynarodowy, system ochrony pracy w Polsce, Współczesne koncepcje zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy - tradycyjne i systemowe podejście do zarządzania bezpieczeństwem, Mierniki bezpieczeństwa Normalizacja systemów na forum międzynarodowym i w Polsce, Ocena ryzyka zawodowego w procesie zarządzania bhp -podstawowe pojęcia, metody Ekonomiczne aspekty zarządzania bhp - koszty bhp, Kultura bezpieczeństwa i higieny pracy Definicje, przedmiot i zakres ergonomii, Rys historyczny ergonomii ,Ergonomia jako wiedza wielodyscyplinarna, System: człowiek ? produkt (otoczenie) jako podmiot badań ergonomii, Charakter działań ergonomicznych, ergonomia korekcyjna i koncepcyjna, ergonomie specjalistyczne (w tym dzieci, wiek starczy, osoby niepełnosprawne) Wymiar antropometryczny jako zmienna losowa. Charakterystyki antropometryczne zmienności cech w populacji. Budowa tablic antropometrycznych. Zasady projektowania w oparciu o tablice. Zasady projektowania stanowisk pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii
- Prowadzący: dr inż. Konrad Niziołek
- Prowadzący: dr inż. Aleksandra Polak-Sopińska
Biochemia
Zajęcia wykładowe z biochemii.
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr inż. Alicja Buchowiecka
- Prowadzący: dr inż. Marzena Jędrzejczak-Krzepkowska
- Prowadzący: Kaja Karaś
- Prowadzący: Eliza Korkus
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Pietrzyk-Brzezińska
- Prowadzący: Irena Romanowska
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda
Biochemia
- Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Białkowska
- Prowadzący: dr inż. Alicja Buchowiecka
- Prowadzący: Eliza Korkus
- Prowadzący: dr inż. Agnieszka Pietrzyk-Brzezińska
- Prowadzący: Irena Romanowska
- Prowadzący: dr inż. Barbara Sikora
- Prowadzący: dr inż. Izabela Szymczak
- Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda
Biochemia-ćwiczenia audytoryjne
- Prowadzący: dr inż. Marzena Jędrzejczak-Krzepkowska
Chemia analityczna
- Prowadzący: prof. dr hab. inż. Joanna Leszczyńska
Chemia fizyczna
- Prowadzący: dr inż. Krystian Gałęcki
- Prowadzący: dr inż. Dorota Mańkowska
Fakty i mity w żywieniu człowieka BIO
Cechy procesu naukowego w dietetyce opartej na dowodach. Wybrane błędy logiczne. Siła dowodu naukowego w naukach o żywieniu człowieka. Popularne diety. Codzienne wybory żywieniowe (mleko, mięso, warzywa, cukier). Żywność ekologiczna. Suplementy diety. Działanie rakotwórcze i przeciwnowotworowe wybranych substancji. Żywienie w wybranych chorobach. Alergie i nietolerancje, profilaktyka żywieniowa.
Opis przedmiotu:- Prowadzący: dr inż. Iwona Majak
Genetics
- Zapoznanie studentów ze strukturą i funkcją kwasów nukleinowych
- Zapoznanie studentów z procesem ekspresji informacji genetycznej i podstawowymi prawami genetyki
- Zapoznanie studentów z podstawowymi zastosowaniami genetyki w medycynie i sądownictwie
- Prowadzący: dr hab. Edyta Gendaszewska-Darmach